We weten nu wat er echt gebeurd is durante Sodom en Gomorra

Sodom en Gomorra waren volgens de Bijbel twee steden die berucht waren vanwege de immoraliteit van de inwoners en daarom door God verwoest werden. In de Koran wordt grotendeels dezelfde beschrijving van de steden en de gebeurtenissen gegeven. Er is echter geen archeologisch bewijs dat deze steden daadwerkelijk hebben bestaan. Maar een fascinerende wetenschappelijke ontdekking werpt nieuw licht op de zaak.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens de Bijbel lagen Sodom en Gomorra mediante de waterrijke Jordaanvallei en behoorden una certa quantita een pentapolis (een verbond van vijf steden), samen met de steden Adama, Zeboim en Bela. God kondigde aartsvader Abraham aan Sodom en Gomorra te vernietigen omdat de inwoners slecht waren en “hun zonden ongehoord groot”. Abraham suggereerde dat er misschien een paar onschuldigen mediante de steden woonden. Hij onderhandelde met God met als uitkomst dat die Sodom en Gomorra niet zou verwoesten als er tien onschuldigen per woonden.

Abrahams neef Lot was enige tijd hiervoor durante Sodom gaan wonen. Twee engelen bezochten Sodom en Lot nam de engelen als gasten mediante huis. Maar nog voordat Lot en zijn gasten konden gaan slapen, liepen alle mannen van Sodom bij Lots huis te hoop, jong en oud, niemand uitgezonderd. Om homoseksuele verkrachting van zijn gasten te voorkomen, bood Lot zijn twee dochters per ruil aan zijn stadsgenoten aan. Maar zo ver kwam het niet: de engelen sloegen hun aanvallers met blindheid. De engelen maanden Lot en zijn gezin Sodom te verlaten en geboden hen niet om te kijken. Terwijl zij vluchtten werden beide steden door God verwoest mediante een regen van zwavel en vuur. De Bijbel beschrijft hoe stenen en vuur uit de lucht vielen, dikke rook opsteeg uit branden en stadsbewoners werden gedood. Lots vrouw kon de verleiding niet weerstaan, keek om en veranderde sopra een zoutpilaar.

Wat er echt is gebeurd

Nou ja. Dit is wat er wellicht echt gebeurde. Ongeveer 3.600 jaar geleden deden de inwoners van een oude stad con het Midden-Oosten die nu Tall el-Hammam heet nietsvermoedend hun dagelijkse ding terwijl een onzichtbare ijzige ruimterots aan ongeveer km per uur op hen afstevende. ??

De rots flitste door de atmosfeer en explodeerde in een abissale vuurbal ongeveer vier kilometer boven de grond. De ontploffing was ongeveer 1.000 keer krachtiger dan de atoombom per Hiroshima. De stadsbewoners die ernaar staarden waren op slag verblind. Luchttemperaturen stegen snel boven 2.000 graden Celsius. Kleding en hout vlogen onmiddellijk con brand. Zwaarden, speren, modderstenen en aardewerk begonnen te smelten. Vrijwel onmiddellijk stond de hele stad sopra lichterlaaie.

Enkele seconden later volgde een enorme schokgolf. Met http://www.datingranking.net/it/kinkyads-review een snelheid van ongeveer 1.200 km per uur raasde de dodelijke wind door de stad en verwoestte elk gebouw, inclusief de bovenste 12 meter van het vier verdiepingen tellende paleis. Het puin werd de volgende vallei ingeblazen. Geen van de 8.000 mensen of dieren durante de stad overleefden – hun lichamen werden verscheurd en hun botten werden verpulverd.

Nog geen minuut later werd de Bijbelse stad Jericho, 22 km ten westen van Tall el-Hammam, getroffen. De muren van Jericho stortten con en de stad brandde tot de grond toe af. Maar hoe weten we dat dit allemaal millennia geleden durante de buurt van de Dode Zee per Jordanie is gebeurd?

Hoe weten we dat nu allemaal?

Er waren moeizame opgravingen door honderden mensen voor nodig die meer dan 15 jaar hebben geduurd en gedetailleerde analyses van opgegraven materiaal door meer dan twee dozijn wetenschappers: archeologen, geologen, geochemici, geomorfologen, mineralogen, paleobotanisten, sedimentologen, experts op het gebied van kosmische impact en artsen. Ze publiceerden onlangs hun bevindingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *